Wal-Mart Shopping Center – Niceville, Florida

Owner:

wal-mart--niceville, flValparaiso Realty Company
128 N. John Sims Parkway
Valparaiso, FL 32580

General Contractor:

Stewart Perry Company, Inc.
4855 Overton Road
Birmingham, AL 35210

Retaining Wall and Soft Soil Design/ Build Company:

Synergy Earth Systems, LLC
26240 Equity Drive
Daphne, AL 36526

The city of Niceville, FL has been growing as the surrounding air bases continue to expand along the panhandle of Florida and as tourism to the Destin beach resorts increases. State Highway 20 is a major east-west roadway that handles a significant amount of traffic as people make there way from I-10 to Destin and Panama City Beach. With a big tract of land available that borders SR 20, Wal-Mart saw an opportunity to build a store in a prime location. The site had some grade separation challenges as well as some soft soils located beneath the walls. The challenge was trying to find a solution regarding the soft soils beneath the wall that was economical and safe.

Synergy was contacted by the Owner and after several meetings with him and his Engineer, a plan was developed to install a wall with a flexible facing (wire form) on top of the soft foundation soils. Synergy’s specialty effective design approach allowed for a proper analysis of the walls to account for several conditions related to construction rates, stresses on the existing soft soils, pore water pressures, settlement estimates and other items. This comprehensive design approach allowed for a combination of different soil reinforcement technologies to be used on a single project by a single source design/build company. There was also a modular block wall on top of a reinforced slope added around a bridge crossing for the same development that required a detailed global stability analysis. The final layout of the 5 walls on the project resulted in approximately 7,500 sf for the 4 wire form retaining walls and 1,000 sf for the modular block wall on top of a geogrid reinforced slope. The walls had a maximum height of 15’. The project was successfully completed in the Summer of 2010.